Vlekken

Wanneer een klein vlekje op uw nieuwe kleding opeens een groot probleem wordt en een licht gevoel van paniek zich van u meester maakt, is goede raad niet alleen duur, maar ook schaars. Met onderstaande tips bij de hand wordt een vlek een uitdaging in plaats van een probleem. Een garantie voor een smetteloos resultaat kunnen we u niet geven, wel heeft u met onderstaande tips een waardevolle hulp voor de behandeling van uw kleding bij de hand.

Balpen

Voor dit probleem heeft u een beetje alcohol, wasbenzine of citroensap nodig. Voor wol kunt u het beste eau de cologne of zeepspiritus gebruiken. Als u de kleding vervolgens op de gebruikelijke manier wast, moet de vlek verdwenen zijn.

Bessensap

Rodebessensap is, net als andere vruchtensappen, meestal na de eerste wasbeurt verdwenen. Bij hardnekkige vlekken kunt u wat vlekkenzout aan het wasmiddel toevoegen. Eventueel kunt u de vlek voor het wassen behandelen met warme alcohol, citroensap, azijn, zout of het sap van witte bessen.

Bier

De biervlek verdwijnt als u hem voor het wassen met warme, verdunde azijn inwrijft. Zijn de vlekken al wat ouder, week ze dan eerst met wat glycerine in. De vlek is dan vaak al na de eerste wasbeurt spoorloos verdwenen.

Bloed

Bij een bloedvlek is snel handelen vereist. Spoel de vlek direct met koud water uit en laat de vlek vervolgens in zout water weken. Oude vlekken kunt u beter eerst met wat verdunde ammonia behandelen.

Bosbessen

Gebruik voor het verwijderen van bosbessenvlekken wat karnemelk. Week de vlek een tijdje in de karnemelk en spoel de vlek vervolgens eerst met koud en daarna met warm water uit. Een ander beproefd huismiddeltje is citroensap.

Chocolade

Krab een chocoladevlek eerst met een mes los. Meng vervolgens wat alcohol of glycerine met eigeel en laat dit kort op de chocoladevlek inwerken. Was de stof vervolgens in een warm sopje. Een andere manier is om de chocolade in melk te deppen en de vlek na enige tijd uit te spoelen.

Chocolademelk

Doordat dit drankje voor het grootste gedeelte uit melk bestaat, krijgt een vlek dezelfde behandeling als bij melk: eerst koud, dan warm water. In geen geval andersom, want dan wordt de vlek hardnekkig. Week de kleding vervolgens in zout water. Zijn na het wassen nog steeds chocolademelksporen te zien, dep de vlek dan met het ongezouten kookwater van aardappelen. Bij tere weefsels legt u de vlek zo lang in melk, tot de melk zuur geworden is. Vervolgens spoelt u de vlek eerst met koud en dan met warm water uit.

Cognac

Behandel kleding met cognacvlekken eerst met lauw water en vervolgens met wat vloeibaar wasmiddel en water.

Cola

Colavlekken verdwijnen als ze nog vers zijn doorgaans al bij de eerste wasbeurt. Tegen oude vlekken helpt allereerst wat fijnwasmiddel op de vlek en dan mineraalwater als "oplosmiddel".

Gras

ook bij een grasvlek hoeft u de moed niet te verliezen. Vooropgesteld dat u de vlek niet behandelt met water, want dan wordt het moeilijker om de vlek te verwijderen. Het is beter om eerst verdunde ammonia of citroensap op de vlek aan te brengen, voordat u de kleding op een zo hoog mogelijke temperatuur wast. Tegen oudere grasvlekken helpt een beproefd huismiddeltje

week de vlek eerst in zure melk en spoel na met verse melk. Bij zijde is een mengsel van zeepspiritus en ammonia aan te bevelen. Bij flanel een mengsel van eiwit en glycerine. En wanneer een grasvlek uw lichte zomerjurk ontsiert, behandelt u deze vlek eerst met wat spiritus.

Groente

Vlekken van verse groente verwijdert u normaal gesproken gewoon met een doekje en koud water. Alleen tomaten- en spinazievlekken hebben een warm sopje nodig. Om een nog beter resultaat te krijgen behandelt u deze vlekken eerst met een schijfje rauwe aardappel voor. Als de groente samen met vet, bloem en room op de kleding terechtgekomen is, brengt u voor het wassen wat fijnwasmiddel op de vlek aan.

Kauwgom

Leg een kledingstuk met een kauwgomvlek in het vriesvak zodat de kauwgom weer hard wordt. Daarna kan de vlek gemakkelijk worden afgekrabd of weggeborsteld. U kunt bij het verwijderen van de vlek ook wat alcohol gebruiken.

Kerrie

U behandelt kerrievlekken allereerst net als mayonaise en mosterd

spoel de vlek met lauw water af en wrijf de plek vervolgens in met glycerine, of gebruik bij tere weefsels eau de cologne of spiritus.

Kersen

Tegen vlekken van kersensap helpt in eerste instantie het sap van een uitgeperste citroen. Ook een sopje en vervolgens een behandeling met melk helpen direct.

Lippenstift

Na de eerste wasbeurt is een lippenstiftvlek meestal weg. Wilt u daar niet op wachten kunt u de vlek eerst met eucalyptusolie of glycerine inweken. Hardnekkige lippenstiftvlekken kunt u gemakkelijk met verdunde ammonia verwijderen.

Mayonaise

Mayonaise kan een probleem worden als u de vlek verkeerd behandelt. Dep allereerst lauw water op de plek of verwijder het ergste vuil met een mes. Dep de vlek vervolgens met glycerine, bij fluweel en zijde met eau de cologne of spiritus. Zijn na een wasbeurt nog sporen te zien, behandel de vlek dan met ammonia na.

Melk

Een melkvlek in uw kleding is geen enkel probleem, als u de vlek eerst met koud water behandelt en hem dan met warm water uitspoelt. Lauw water is alleen nodig voor fluweel en zijde.

Parfum

De sporen van parfum verdwijnen het snelst met pure alcohol. Op zijde kunnen parfumsporen de kleuren aantasten.

Suiker

Vlekken die veroorzaakt zijn door suiker zijn makkelijk te verwijderen. Voorwaarde is wel dat u er snel bij bent. Met warm water lost de kleverige massa snel op. Zijn de vlekken wat ouder, dan hebt u hulp nodig in de vorm van een mengsel van ammonia en glycerine. Bij gekleurde vlekken adviseren wij u citroenwater te gebruiken. Tabak

Tegen nicotinevlekken helpt eigeel vermengd met spiritus. Eventueel kunt u ook wat glycerine gebruiken. Het gekozen middel kunt u na ongeveer een uur met heldere alcohol uitspoelen. Zitten de vlekken er al wat langer in kunt u ze het beste eerst met was citroensap bevochtigen.

Tandpasta

Tandpastavlekken kunt u gemakkelijk verwijderen door ze stevig met lauw water af te spoelen.

Teer

Wrijf de donkere, taaie massa eerst in met boter. Net als bij hars wordt de vlek daardoor gebonden, zodat de ergste sporen na het inwerken al voorzichtig kunnen worden verwijderd. Behandel de vlek vervolgens met wat alcohol of terpentijn. Leg hieronder een dikke laag keukenpapier, zodat de resten kunnen worden geabsorbeerd. Een andere goede behandeling is het gebruik van het strijkijzer. Leg de vlek daarbij tussen sterk absorberend vloeipapier.

Thee

Gebruik warm water voor een eerste behandeling van de vlek. Ossengalzeep in water kan daarbij helpen. Voor hardnekkige vlekken is een mengsel van glycerine en eigeel aan te bevelen, dat u na ongeveer een uur kunt uitspoelen.

Tomatenketchup

Een vlek van tomatenketchup verdwijnt met een lauw sopje of met wat water met een scheutje ammonia net zo snel als hij is ontstaan. U kunt de vlek ook weken door voor het wassen wat fijnwasmiddel op de vlek te doen.

Wijn

Tegen rode wijn helpt witte wijn. Ook sherry of zuivere alcohol verwijderen de vlek voor 100%. Maar het beste middel is en blijft zout. Het is in ieder geval aan te bevelen de vlek zo snel mogelijk te behandelen. Voordat u de wasmachine aanzet, is het goed een druppel citroensap op de vlek aan te brengen. Is de vlek daarna nog niet weg, leg de stof dan voor de volgende wasbeurt een nacht lang in karnemelk. Als ook dat niet helpt, probeert u het tot slot met glycerine. Fluweel en zijde kunnen niet met zout of witte wijn worden behandeld, maar wel met maïs- of aardappelmeel. Tegen achtergebleven sporen van rode wijn helpen dan verdunde ammonia, spiritus of zeepspiritus.

Een vlek van witte wijn moet zo snel mogelijk worden aangepakt. Spoel de vlek direct uit met warm water. Om het vocht daarna beter te absorberen, strooit u royaal zout over de vlek, net als bij rode wijn.

Vet

Het verwijderen van vetvlekken is bijzonder eenvoudig. Meestal is een beetje wasmiddel of een warm sopje en een wasbeurt in de machine voldoende. Het gebruik van een vloeibaar wasmiddel is aan te bevelen, omdat dit meer tenside bevat dan poedervormig wasmiddel en met vet korte metten maakt. Een oud huismiddeltje is ook aardappelmeel, waarmee het vet eerst wordt opgezogen en dan wordt uitgeborsteld. Is de vlek nog niet weg, dan helpt bijvoorbeeld huishoudsoda of het wegwrijven met zeep en vervolgens zo heet mogelijk wassen. Ook spiritus, alcohol of zeepspiritus kunnen helpen. Alleen wol kan met wasbenzine worden voorbehandeld.

Viltstift

de sporen van een viltstift zijn, net als die van een balpen, moeilijk te verwijderen, want kleurstoffen van dit schrijfgerei zijn hardnekkig. Het beste kunt u de vlek voor het wassen met wat glycerine of alcohol en terpentijn behandelen. Herhaal dit desnoods een paar keer.

Sinaasappels

Net als perzikvlekken worden ook vlekken van citrusvruchten eerst met glycerine ingeweekt en een dag later uitgespoeld. Deze behandelwijze moet eventueel een paar keer worden herhaald.

Spinazie

Wrijf met een rauwe aardappel over de spinazievlek en spoel de vlek vervolgens met een sopje uit.

Roest

De behandeling van deze bruinachtige vlekken is vaak tijdrovend. Allereerst houdt u de vlek in warme stoom met een beetje glycerine. Op lichte, minder tere weefsels en op wol, fluweel en zijde kunt u de behandeling voortzetten met citroensap. Vervolgens moet u de stof in ieder geval goed uitspoelen. Voor donkere, tere weefsels gebruikt u voor het citroensap eerst wat zeepspiritus. Tot slot dept u de vlek met een beetje zuivere spiritus. Roestvlekken op gekleurde, wasbare stoffen verdwijnen ook wanneer u de vlek vóór het wassen een nacht lang in zure melk laat inweken.

Roet

Bij een roetvlek mag u nooit op de plek wrijven, want dan trekt de donkere rook nog dieper in het weefsel. Het is beter om te beginnen met voorzichtig kloppen en blazen. Strooi vervolgens wat aardappelmeelzaagsel of, bij witte hittebestendige stoffen, wat zout op de vlek. Als u de vlek er daarna niet uit kunt kloppen, probeer het dan met een beetje alcohol.

Likeur

Een scheutje likeur hoeft geen probleem te zijn, als u de vlek eerst met bijvoorbeeld alcohol of verdunde spiritus behandelt. Vervolgens gebruikt u een warm sopje en lauw water voor het uitspoelen.

Jam

Bij een vlek die veroorzaakt is door jam, zijn een doekje en warm water meestal voldoende. Bij hardnekkige vlekken gebruikt u net als bij aardbeien een sopje of wat alcohol.

Jodium

Een vlek van dit ontsmettingsmiddel kunt u het beste eerst bevochtigen met warm water en vervolgens een doorgesneden rauwe aardappel en een beetje ammonia gebruiken. Waarschijnlijk moet u deze behandeling een paar keer herhalen.

Kaarsvet

Kras allereerst de ergste kaarsvetresten voorzichtig weg. Leg de stof vervolgens tussen vloei- of keukenpapier en strijk op lage temperatuur van binnen naar buiten over het kaarsvet. Vervang het papier een paar keer. Als hierna nog restjes te zien zijn, dep de plek dan met spiritus.

Hars

Leg eerst wat ijs op de hars. Dan kunt u de vlek makkelijker afkrabben. Ga de vlek vervolgens met alcohol, spiritus, zeepspiritus of terpentijnolie te lijf. Zuig het mengsel met vloeipapier op. Oude harsvlekken kunt u het beste eerst weken met boter. Krab de opgeloste hars vervolgens met een mes voorzichtig af en verwijder de restanten van de vlekken met zeepspiritus. Voor veel boswachters die met kleverige harsvlekken van hun werk komen is ook een verfverdunningsmiddel een goed middel.

Honing

Als dit natuurproduct uw kleding ontsiert, gebruikt u eerst warm water. Daarna behandelt u de zoete brij direct met wat vloeibaar wasmiddel. vloeibaar wasmiddel

Fruit

Een fruitvlek op uw kleding is meestal geen groot probleem als u de vlek voor het wassen met wat vlekkenzout bestrooit. Zijn de resten dan nog steeds zichtbaar, dep de vlek dan met wat warme alcohol, azijn of citroensap. Oude fruitvlekken verdwijnen vaak al na een bad van een paar uur in karnemelk, waaraan een scheutje citroensap is toegevoegd. Bij tere weefsels werken ook ammonia en zeepspiritus. Voor een paar vruchten zoals perziken, sinaasappels, aardbeien, bosbessen en kersen is een speciale behandeling nodig.

Ei

Een eivlek hoeft geen problemen op te leveren als u de vlek met zout bestrooit. De opgedroogde vlek kunt u dan wegborstelen en deppen met koud water. Als de eivlek daarna nog te zien is, kunt u verdunde ammonia gebruiken.

Auto-olievlek

Zorg bij het behandelen van een olievlek voor een absorberende ondergrond. Bewerk de vlek vervolgens eerst met alcohol en dan met terpentijn. Nadat dit is ingetrokken, dept u de plek met een kwastje. Behandel de vlek zo vaak met terpentijn tot er geen olie meer in de absorberende laag terechtkomt. Breng vervolgens vloeibaar wasmiddel en water aan op de plek en dep de vlek weer voorzichtig met een kwastje. Daarna moet u de stof goed uitspoelen en met een gewoon wasmiddel in de machine wassen. Herhaal deze stappen bij hardnekkige vlekken een paar keer.

Aardbeien

Een aardbeienvlek behandelt u eerst met een lauw sopje. Bij tere weefsels kunt u ook wat zuivere alcohol gebruiken.

Brandvlek

Behandel een brandvlek eerst met een lichte, warme azijnoplossing (ca. 10%). Bleek de vlek vervolgens met waterstofperoxide.

IJs

Wanneer ijs onaangename sporen achterlaat, helpt om te beginnen een mengsel van spiritus en ammonia op de vlek. Daarna gebruikt u lauw, helder water.

Inkt

Behandel een inktvlek met karnemelk. Ook citroensap is een beproefd middel. Met azijn of een warm sopje moet u wat voorzichtiger zijn. Probeer de werking hiervan eerst uit op een onzichtbare plaats in de stof.

Huidcrème

Tegen vettige huidcrèmevlekken helpen om te beginnen dezelfde middelen als bij boter. Voor de kleurresten is een aanvullend bleekmiddel het beste. Ook wasbenzine helpt tegen huidcrèmevlekken, op de kleding wel te verstaan.

Modder

Modder kunt u met een zachte borstel uit uw kleding verwijderen. Om de vlekken nog gemakkelijker te laten verdwijnen, maakt u de borstel eerst nat met een beetje water of wasbenzine.

Mosterd

Behandel de mosterdvlek eerst met een warm sopje. Is de vlek daarna nog te zien, probeer het dan met water waaraan een scheutje ammonia is toegevoegd. Daarna helpt alleen glycerine nog. Maar niet op fluweel en zijde. Hier moet u, net als bij mayonaise- en kerrievlekken, alleen voorzichtig wat eau de cologne of een beetje spiritus gebruiken.

Olie

Olie en vet hebben veel overeenkomsten, ook in de manier waarop vlekken van deze producten uit kledingstukken moeten worden verwijderd.

Onbekende vlekken

Onbekende vlekken moeten altijd voorzichtig worden behandeld. Om te beginnen is de textielsoort belangrijk. Op gekleurde, wasbare stoffen kan eigeel intensieve vlekken veroorzaken. Gebruik eerst water om de vlek te weken en spoel de vlek daarna met koud water af. Witte, gesteven stoffen moeten eerst met eau de cologne of met spiritus worden gedept. Vervolgens wrijft u een verdunde oplossing van ammonia en ossengalzeep op de vlek. Laat dit eventueel een nacht inwerken. Voor wol gebruikt u maïs- of aardappelmeel of azijn en aardappelmeel. Verwarm dit in water en bevochtig de vlek daarmee. Zodra de oplossing is opgedroogd, kan de vlek worden uitgeborsteld. Op fluweel gedepte vlekken neemt u met een in azijn gedrenkte linnen doek af, daarna spoelt u de plek met helder water uit.

Schoensmeer

Is er per ongeluk schoensmeer op uw kleding gekomen, gebruik dan terpentijn. Helpt dit niet, probeer het dan met een mengsel van zeepspiritus en ammonia. Tere weefsels als fluweel en zijde kunnen niet met terpentijn worden behandeld. Gebruik hiervoor spiritus en vervolgens sterk verdunde ammonia. Zit er schoensmeer op een sok, wrijf de vlek dan eerst met verwarmde alcohol los, voordat u verdunde ammonia aanbrengt.

Koffie

Vlekken van koffie waar ook melk in zat kunt u het beste eerst met koud water en vervolgens met warme glycerine deppen. Spoel de vlek daarna met warm water af. Wilt u ook wat zeep gebruiken, neem dan alleen ossengalzeep. Daarmee worden koffievlekken op fluweel en zijde minder erg. Vlekken van koffie waar geen melk in zat kunt u het beste eerst met een lauw sopje behandelen. Zijn deze vlekken al wat ouder, voeg dan aan het sopje een snufje zout toe. Doe vervolgens wat glycerine en eigeel op de vlek. Spoel de vlek na een half uur eerst met koud en vervolgens met lauw water af. Bij gekleurde, wasbare stoffen helpt een melkbadje. Zodra de melk zuur geworden is, spoelt u de vlek met lauw water uit.

Hoe sneller hoe beter

Bij vlekken is snelheid geboden. Behandel vlekken snel, maar voorzichtig. Hoe sneller u de vlek aanpakt, des te groter is de kans op succes. Probeer de behandeling eerst uit op een stukje stof dat niet te zien is. Leg altijd een absorberend doekje onder de vlek en bewerk de vlek met een lichtgekleurde stof. Wrijf nooit, maar dep de vlek weg en verwijder alle sporen voor het wassen met warm water. Is de vlek dan nog niet verdwenen, pak dan niet meteen een schaar, maar geef uw wasautomaat een kans.

Nagellak

Lak op een kledingstuk verwijdert u met warme spiritus of aceton. Overigens is aceton niet geschikt voor tere en synthetische weefsels.

Vruchtensap

Als vruchtensap per ongeluk op uw kleding terechtkomt, giet u eerst wat mineraalwater over de vlek en wast u het kledingstuk vervolgens gewoon in de machine. Hardnekkige vlekken kunt u beter eerst met wat vloeibaar fijnwasmiddel deppen voordat u het kledingstuk in de was doet.

Verf

Verf op kleding is geen reden voor paniek. Voorwaarde is dat u weet om wat voor soort verf het gaat. Vlekken van in water oplosbare verf kunt u het beste behandelen met huishoud- of ossengalzeep en vervolgens met een wasbeurt in de machine. Voor olieverf gebruikt u vóór het wassen terpentijnolie die u ook voor het verwijderen van lakverf kunt gebruiken. Acrylverf daarentegen vraagt grover geschut: vermeng spiritus met een paar druppels ammonia en dep de vlek vóór het wassen, herhaal dit eventueel.